Вершкове масло, як і багато інших продуктів, обросло великою кількістю міфів, які часом непросто відрізнити від правди. Які ж твердження про масло правдиві, а яким вірити не варто? Давайте розберемося разом.

Міф №1 Вершкове масло не варто вживати через шкідливий холестерин, який спричиняє серцево-судинні захворювання

Варто розуміти, що холестерин необхідний організму людини, як і вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Він – одна з незамінних складових клітинних мембран. З допомогою холестерину збільшується виробництво статевих гормонів, гормону радості-серотоніну». Холестерин також бере участь у синтезі вітаміну D, різних гормонів, а також жовчних кислот. Вражаючий факт, але без холестерину чоловіки втрачають свою сексуальну активність, а жінки стикаються з гормональними збоями. От тільки рівень холестерину повинен бути в нормі.

ПРАВДА За сучасними дослідженнями американських вчених, вершкові і рослинні масла принципово не відрізняються за своїм впливом на здоров’я судин. Справжньої шкоди ми завдаємо своєму організмові, лише коли занадто захоплюємося фаст-фудом та продуктами, що містять транс-жири (наприклад, кондитерськими виробами низької якості)

Міф №2 Вершкове масло – ворог стрункої фігури, на відміну від рослинних олій

Дійсно, масло дуже калорійний продукт, тому варто обмежити його вживання. З іншого боку, рослинні олії, приміром, соняшникова, теж містить багато калорій, тож від салату, щедро приправленого олією, Ваш лічильник калорій може «зашкалити» не менше.

ПРАВДА Звісно, з’їдати на ніч півпачки масла з булкою нерозумно, адже норма споживання для дорослої людини складає 30 грамів на добу. Проте зовсім відмовлятися від нього на користь рослинних жирів не варто, найкраще – розумно поєднувати їх. Наприклад, вранці – бутерброд з маслом і запашною кавою, а увечері – овочевий салат з оливковою, соняшниковою чи льняною олією.

Міф №3 У вершковому маслі містяться шкідливі жири

Вміст у вершковому маслі жирів тваринного походження – одна з причин, чому вершкове масло вважають шкідливим для здоров’я і фігури. У той же час, вершкове масло містить корисні жирні кислоти, які необхідні для нормального функціонування організму. Крім того, у вершковому маслі містяться вітамін А, вітамін D, вітамін Е і вітамін К, а також калій, йод і кальцій.

ПРАВДА Тваринні жири необхідні людині для підтримки природної еластичності шкірних покривів, сухожиль. Також жири необхідні для відновлення клітин шкіри та інших органів. Якщо у раціоні спостерігається нестача жирів, результатом стануть численні проблеми як з зовнішнім виглядом — ламкість волосся і нігтів, лущення шкіри. Взагалі покрови стануть більш сухими, і волосся може втратити блиск. Потрібно пам’ятати і про те, що участь тваринних жирів в регенерації і оновленні організму незамінне в разі схуднення, адже саме в цей період шкіра постійно оновлюється і підтягується слідом за обсягами тіла, яке позбавляється жирового прошарку.Знову ж таки, тут вирішальне значення має помірність. Кількість насичених жирів повинна становити близько 7% добового споживання калорій. Виходимо знову на ті ж приблизно 30 грамів масла на добу. Їсти вершкове масло можна хоч щодня, але в міру: воно не лише не принесе вам шкоди, а й збагатить організм корисними елементами!

Міф №4 Вершкове масло з жирністю менше, ніж 83% неодмінно містить рослинні жири.

Насправді жирність масла не має ніякого відношення до його натуральності. Фальсифікувати (а заміна молочного жиру рослинним – це саме фальсифікація, звісно, якщо на упаковці написано «масло», а не «спред» ) можна масло будь-якої жирності. Існує три види вершкового масла: Так, масова частка жиру бутербродного масла становить від 61,5 % до 72,4 %. У селянському — від 72,5% до 79,9 %. Вершкове масло класу екстра має жирність від 80 % до 85 %.

ПРАВДА Масло 62,5%, 72,5% жирності може і повинно бути виготовлене виключно з молока та продуктів його переробки, так само, як і масло «Екстра». Якщо продукт містить рослинні жири – це не масло! Це спред чи маргарин, в залежності від процентного співвідношення. Ще раз: додавати у вершкове масло рослинні жири дозволено, але це буде вже інший продукт, НЕ МАСЛО! Це має бути чітко зазначено на упаковці.

Міф №5 Справжнього масла на українському ринку немає

Нам дуже хотілося б щиро сказати, що все масло, що продається в магазинах, справжнє, адже так воно і повинно бути. На жаль, сьогоднішні реалії показують, що фальсифікату дуже багато і, що найгірше, він користується попитом через низьку ціну. Але спитайте себе: чи варто обманювати себе, купуючи так зване «масло», чи краще купити чесний спред або маргарин та використовувати його у випічку, наприклад. А для бутербродів все ж можна собі дозволити справжнє масло.

ПРАВДА

Дійсно, наявність великої кількості підробок не викликає сумнівів. Проте, поряд з фальсифікатом на прилавках наявне і якісне масло. Виробник, що поважає споживача та цінує свою репутацію, не має потреби вдаватися до обману.

Як визначити, чи справжнє масло на прилавку? Про це є безліч інформації, правдивої і ні, зараз не про це. Мабуть, найкращий вихід – обрати надійного виробника, в якому впевнені, і довіритися йому. Нашій торговій марці «Зарог» довіряють тисячі споживачів в Україні. Приєднуйтеся! Здорового Вам життя!