Дуже часто, купляючи у супермаркеті молоко, ми задумуємося:  чи є у ньому щось від селянського, справжнього, знайомого з дитинства?  Чи натуральне воно? Звідки виробники беруть сировину? І, зрештою, якому молоку надають перевагу полтавці, якщо можливості купувати його безпосередньо на селянських ринках немає?

Для цього ми промоніторили форуми споживачів. Серед Полтавських виробників молочної продукції найчастіше позитивні відгуки залишали щодо  «молочки» компанії « Зарог»

З огляду на позитивний імідж компанії , ми вирішили більше дізнатися про всі подробиці виробництва продукції.

Довідково: Назва торгової марки «ЗароГ» походить від назви старовинного села Заріг на Полтавщині, де розташоване підприємство ТОВ «ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД». Перше масло на території нинішнього заводу було вироблене ще у 40-ві роки ХХ століття. Через 20 років, у 1960-х рр., тут звели будівлю цеху, що функціонує й досі, та вперше оснастили тогочасним промисловим обладнанням. Завод стабільно працював, виготовляючи сметану, кефір, масло, твердий сир та навіть морозиво. У 90-ті роки підприємство переживало не найкращі часи, виробництво припинилося. Лише у 2011 р. територію заводу було викуплено новими власниками, які вирішили відродити це підприємство та підняти його на новий рівень. Так виник ТОВ “МАСЛОЗАВОД “ЗАРІГ”. А в 2013 році було випущено першу продукцію на реконструйованому заводі. 2015 року маслозавод було реорганізовано в ТОВ “ОРЖИЦЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД”, але продукція незмінно виробляється під торговою маркою “ЗароГ”, яка вже зарекомендувала себе на ринку та знайшла свого споживача.

На сьогодні в активі підприємства понад 40 найменувань молокопродуктів: це молоко, ряжанка, кефіри, сметана, сири кисломолочні, 3 види вершкового масла, сиркові десерти та м’які сири (бринза). Усе це виробляється в історичній будівлі цеху, яку укомплектували сучасним обладнанням. Завершується будівництво нового цеху, що дозволить збільшити обсяги перероблення молока до 80 тонн на добу та розширить асортимент. Очолюють підприємство мудрі та досвідчені люди, які не бояться експериментувати та йдуть у ногу з часом.

« Ми категорично не приймаємо молоко від індивідуальних господарств, адже ніхто не може гарантувати його якість. А наша сировина тільки натуральна!»

Передбачивши моє питання, у цьому мене одразу запевнила керівник Полтавського представництва компанії Таміла Рева.

І наголосила: для збору молока існують певні суворі правила. Зокрема, «Зарог» заготівлю  молока здійснює  згідно вимог ДСТУ 3662-97 «Молоко коровяче незбиране. Вимоги при закупівлі».

« - Головний принцип нашої роботи – використання тільки натуральної сировини. Страшилки про «порошкові складові» - це не по наше підприємство. Ми приймаємо молоко  з фермерських господарств,  частина з яких є власними. Повторюся, що ми не приймаємо молоко від індивідуальних господарств, бо дуже важко відстежити , у яких санітарних умовах його збирали, чи здорові корови.

Натомість, у фермерських господарствах – суворий контроль, там є спеціальні холодильні установки, вони постійно підтримують температуру молока, +4 С + 6 С . Корів доять автоматично, є молокопроводи. Це забезпечує поступове охолодження молоката  його чистоту.На підприємство молоко надходить охолодженим.  Доставку здійснюють власні автомолцистерни, які щоденно перевіряють, миють та дезінфікують.

Молоко – продукт «ніжний і делікатний» , воно легко псується, якщо температурний режим порушений,  там може розвинутися небажана мікрофлора, тощо. Надзвичайно ретельно «ЗароГ»стежить за здоров’ям корів:

« Щомісяця фермерські господарства перевіряють ветеринарні служби, і видають спеціальні довідки  районних Державних лікарень ветеринарної медицини. А кожна партія молока досліджується лаборантами.  Його перевіряють на вміст інгібуючих речовин (мийно-дезінфікуючих розчинів), залишків ветеринарних препаратів(антибіотиків), які є недопустимими. А також контролюються фізико- хімічні показники ( кислотність, жир, білок, густина, термостійкість). До мікробіологічних показників відноситься загальне бак.обсіменіння – це санітарно – гігієнічний показник чистоти в господарстві та кількість соматичних клітин – маститні клітини в молоці.Тобто, хочу запевнити, що сировина у нас тільки високоякісна, і наша продукція корисна покупцям будь – якого віку»

Таміла Рева розповіла про найближчі плани підприємства . Цієї весни «Зарог»  запускає новий цех. Там будуть випускати пляшкову продукцію з  дотриманням усіх вимог та стандартів. « Ми вивчали запити покупців. Багато хто  надає перевагу саме молоку в пляшках. Впевнені, що ця новинка теж порадує наших шанувальників! Ми дбаємо про вас і ваше здоров’я»